verybigimage

Få mer pengar över med en månadsbudget

Att ens utgifter inte får vara högre än ens inkomster är väl något som alla vet. Men det är inte alltid lätt att ha koll på hur mycket pengar som försvinner iväg – särskilt inte när man handlar det mesta med kort. Tack och lov är det varken svårt eller tidskrävande att göra upp en månadsbudget. Det är bara att öppna ett excelark, logga in på internetbanken och följ stegen här nedan så har du snart en färdig månadsbudget framför dig på skärmen.

Detta ska finnas med i din månadsbudget:

När du ska göra en budget för dina inkomster och utgifter behöver du kolla upp följande:

  1. Din inkomst (lön, bidrag),
  2. Dina fasta utgifter per månad (hyra, räkningar, transport)
  3. Ditt sparande varje månad
  4. Dina rörliga kostnader (krogbesök, resor, nöjen, kläder)

Fasta utgifter

De fasta kostnaderna är lätta att få fram. Det brukar räcka med att kolla på avier, räkningar och autogirobetalningar och sedan dela in dessa i viktiga (hyra, försäkringar, el) och mindre viktiga (HBO-konto, prenumerationer). Enklast blir det om du sätter upp en budget i samband med att du betalar dina räkningar. En bra tumregel är att de fasta kostnaderna ska utgöra runt 50% av dina totala utgifter. Utgifter som betalas per helår, halvår eller kvartal kan slås ut så att du får en månadskostnad.

Sparande

Härnäst ska du bestämma dig för hur mycket du vill spara per månad. Även om du inte har några uppsatta mål med ditt sparande (som exempelvis en båt eller kontantinsats) så skadar det inte att lägga undan en summa för regniga dagar. Just sparande kan variera en del från månad till månad men försök åtminstone lägga undan 10 % av lönen så bygger du dig en liten förmögenhet med tiden.

Behöver du öppna sparkonto? Lunar erbjuder en hög sparränta

Rörliga kostnader

Allt som inte platsar i vare sig fasta utgifter eller sparande ska sättas upp som rörliga kostnader. Till denna kategori hör bland annat krog- och barbesök, kläder, skönhet, kultur och nöjen, streamingtjänster, semesterresor, med mera. De rörliga kostnaderna varierar mycket under årets gång och kan därför vara lite svåra att förutse.

Ett tips för att räkna ut hur mycket du vanligtvis spenderar på “rörliga” saker är att kolla historiken på din internetbank och räkna bort alla fasta utgifter och allt sparande.

Vill du ha en så rättvisande bild som möjligt kan du kolla upp några olika månader och sedan räkna ut ett medelvärde. Visst kan det kännas jobbigt att behöva konfronteras med sina gamla transaktioner men tänk då på att du gör detta för att förbättra din ekonomi framöver. Heja dig!

Tips! Håll din månadsbudget enkel

Ett bra tips innan du sätter igång med din månadsbudget är att försöka hålla den så enkel som möjligt. Skapa breda utgiftsposter som rymmer mycket, till exempel “Mat och dryck på restaurang”. I en sådan kategori kan du samla allt du köper ute, vill säga: middagar, luncher, after work-öl, söndagspizza, m.m. På så sätt blir din budget mer lättöverskådlig och enklare att justera. Spara tid, spara pengar, njut av livet!

Exempel på månadsbudget

Allt blir lättare med exempel. Så här kan till exempel en månadsbudget se ut för ett singelhushåll i bostadsrätt i Stockholm 2022.

Inkomst:

25 000 efter skatt

Fasta utgifter:

Bolån med amortering: 4200 kr

Brf-avgift: 2900 kr

Telefon: 500 kr

Bredband: 450 kr

El: 300 kr

Försäkringar, fackavgift och a-kassa: 770 kr

CSN: 830 kr

SL-kort: 980 kr

Mat och hygienartiklar hemma: 2750 kr

Summa: 13680 kr i fasta kostnader per månad (cirka 55 % av inkomsten)

Sparande:

Sparande/investeringar/pension: 3000 kr

Buffert: 750 kr

Summa: 3750 kr till sparande per månad (15 % av inkomsten)

Rörliga kostnader:

Mat och dryck på restaurang (inkl. lunch): 3000 kr

Kläder/frisör: 1800 kr

Streamingtjänster (Netflix, Spotify, m.m.): 450 kr

Övrigt/semester/nöjen: 2320 kr


Summa: 7570 kr i rörliga kostnader (cirka 30 % av inkomsten)

Fasta utgifter behöver inte vara så fasta

Många fasta utgifter som exempelvis hyra och CSN, kan var svåra att göra något åt. De kostar helt enkelt vad de kostar och man vill ogärna flytta i onödan bara för att få ner sina boendekostnader. Däremot finns det andra fasta utgifter som du inte behöver betala varje månad. Äger du en cykel så kan du spara in upp till 1000 kronor per månad förutsatt att det inte är snöstorm och att du inte bor för långt från jobbet. Sommartid kan du träna utomhus och på så vis spara in på dyra gymkort.

Sedan har du ju matkontot för allt du äter och dricker hemma. Här har du relativt stora möjligheter att spara in hundralappar genom att äta mer säsongsbetonat och planera dina matinköp bättre. Läs mer om hur du fixar en matbudget här.

Rörliga kostnader är vad du har att röra dig med

Den enklaste och snabbaste vägen till att få mer pengar över till roliga saker är att planera sina roliga inköp. Nu när du har en månadsbudget kan du själv ta kontrollen över de utgifter som var för sig kan verka små men som när man slår ihop dem över en månad blir till ganska höga summor (som exempelvis en take away-kaffe på väg till jobbet).

Hur skulle det vara om du väntande med att dricka kaffe tills dess att du kommit till kontoret? Behöver du verkligen äta lunch ute varje dag i veckan? Och hur länge sedan var det som det faktiskt kom något du ville se på Netflix?

Små utgifter tickar på men genom att upptäcka dem i tid kan du spara massor av pengar som du kan använda till något roligare – som ett kreativt projekt, en drömresa eller ett körkort.

Kom ihåg att vara snäll mot dig själv

Visst kan det vara svårt att hålla reda på alla köp när allt man behöver göra är att dra kortet. Med en månadsbudget så kommer du bli mer medveten om vad du köper och hur ofta kortet åker fram. Ditt lönekonto är ingen outsinlig källa av pengar, men det betyder inte att du inte får unna dig något onödigt ibland.

Och bli inte sänkt av att du inte håller dig inom budgeten en månad. Det är ju faktiskt det du har bufferten till. Andra månader kanske du inte kan skjuta in lika mycket till sparkontot som du brukar och det är också helt okej. Bara det att du har satt dig ner och gjort en budget är ett enormt framsteg ju.

Vårt tips är därför att inte vara för hård mot dig själv. Med tiden blir det lättare att hålla sig inom sin budget och du kommer bli bättre på att planera och sätta upp mål.

Ta hjälp av Lunar-appen för att nå dina mål

Att sätta upp en månadsbudget är inte speciellt krångligt och tar inte särskilt lång tid. För de flesta brukar det svåraste vara att ta första steget. Tack och lov finns det hjälp att få – helt gratis! Med Lunar-appen kan du enkelt sätta upp en månadsbudget, planera ditt sparande och hålla koll på dina inkomster och utgifter. Genom att skapa ett konto och använda ditt Lunar-kort får du en oslagbar överblick över alla dina transaktioner och vad pengarna går till. Du kan dessutom sätta beloppsgränser för olika kategorier så att du inte råkar spendera mer än du tänkt dig.

Har du väl bestämt dig för att få bättre koll på din ekonomi så finns Lunar här för att hjälpa dig nå dina mål.


Kom igång med Lunar-appen idag