6. Vem är verklig huvudman?
En verklig huvudman är den person som ytterst kontrollerar eller äger ett företag. För aktiebolag och andra företagsformer ska en verklig huvudman registreras, men för en enskild firma är du automatiskt verklig huvudman. Detta eftersom företaget drivs av dig personligen.
7. Försäkring
Att skaffa en företagsförsäkring är ett viktigt steg, eftersom det skyddar dig mot ekonomiska förluster om något skulle gå fel i verksamheten.
En bra företagsförsäkring kan täcka allt från ansvarsförsäkring, som skyddar mot skadeståndskrav, till egendomsförsäkring, som täcker utrustning eller varor. Tänk också på att du ansvarar för din egen sjukförsäkring.
Hos Försäkringskassan kan du välja antal karensdagar, vilket påverkar hur snabbt du kan få ersättning vid sjukdom. Standard är sju karensdagar men du kan minska eller öka antalet beroende på dina behov. Det är sedan detta som avgör kostnaden för din sjukförsäkring.
8. Gör en tydlig affärsplan
En affärsplan ligger till grunden för vad och hur ditt företag ska verka. Att skapa en affärsplan är ett värdefullt verktyg när du startar en enskild firma, även om det inte är ett krav.
En affärsplan konkretiserar dina mål, identifierar potentiella kunder/konkurrenter och är planen för dina produkter/tjänster och dess prissättning. Den är särskilt viktig om du behöver söka finansiering eller vill visa en tydlig strategi för samarbetspartners.
Om du är osäker på vad din affärsplan ska innehålla kan du hitta olika mallar och skabeloner på nätet som du kan använda dig av.
9. Registrera företaget för arbetsgivaravgifter
Om du planerar att anställa personal i din enskilda firma, måste du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. Det innebär att du blir ansvarig för att betala arbetsgivaravgifter och skicka in arbetsgivardeklaration varje månad.
På Verksamt.se kan du enkelt registrera företaget för arbetsgivaravgifter i samband med din F-skatt- och momsregistrering.
10. Skapa rutiner för skatt och momsdeklarationer
När du driver en enskild firma är du bland annat ansvarig för att betala in skatt och moms i tid till Skatteverket.
F-skatt innebär att du betalar preliminärskatt varje månad, baserat på en uppskattning av din årliga inkomst. Momsrapporteringen görs vanligen kvartalsvis, men det kan variera beroende på din omsättning och val av rapporteringsintervall.
Genom att sätta upp rutiner som att avsätta pengar för skatten varje månad, undviker du överraskningar när det är dags att deklarera. Rutiner kommer vara ett viktigt verktyg för företaget, oavsett och det handlar om skatt, moms eller arbetssätt. Var noga med att göra dina rutiner tydliga och följ dem.
Med ett företagskonto hos Lunar Business kan du välja att öppna ett automatiskt Momskonto. Till detta konto överförs 20 % eller vald procentsats av varje mottagen inbetalning automatiskt. Ett enkelt sätt att undvika överraskningar och vara förberedd inför momsinbetalning.
Med ett företagskonto hos Lunar Business kan du välja att öppna ett automatiskt Momskonto. Till detta konto överförs 20 % eller vald procentsats av varje mottagen inbetalning automatiskt. Ett enkelt sätt att undvika överraskningar och vara förberedd inför momsinbetalning.