verybigimage
Starta eget företagPublicerad

Starta eget företag – Guide med 10 enkla steg

Här får du 10 viktiga råd och steg när du ska starta eget företag. Från affärsidé och finansiering till registrering och marknadsföring – här är allt du behöver för att komma igång på bästa sätt.

1. Definiera din affärsidé

Innan du startar ditt företag är det första steget att formulera en tydlig affärsidé. Vad ska ditt företag erbjuda? Hur skiljer det sig från andra?

En bra affärsidé löser ett problem eller fyller ett behov hos dina kunder. Fundera på din målgrupp, vad de efterfrågar och hur din tjänst eller produkt kan möta dessa behov.

2. Skapa en affärsplan

En affärsplan hjälper dig att konkretisera din idé och fungerar som en karta för din företagsstart. I planen beskriver du affärsidén, din målgrupp, konkurrenter samt budget och finansiering.

Affärsplanen är särskilt värdefull om du behöver ansöka om finansiering eller stöd. Den hjälper dig att sätta realistiska mål och ger en tydlig struktur för att följa upp företagets utveckling.

Är du osäker på hur en affärsplan ser ut eller vad den ska innehålla kan du hitta olika mallar och skabeloner på nätet som hjälper dig att komma igång.

3. Registrera ditt företag

Nu är det dags att registrera ditt företag. Det skiljer sig lite om du ska starta ett aktiebolag eller en enskild firma. Följ dessa steg:

  • Välj företagsform – För mindre företag är enskild firma eller aktiebolag vanligast. Välj det som passar din situation bäst.
  • Enskild firma – Registrering hos Bolagsverket är frivillig för att skydda företagsnamnet. Däremot krävs en registrering hos Skatteverket för F-skatt, vilket är nödvändigt för att kunna fakturera och betala skatt som företagare.
  • Aktiebolag – Här är registrering hos Bolagsverket obligatorisk. Du behöver också ett bankintyg som visar att aktiekapitalet är insatt. När registreringen är klar kan du ansöka om F-skatt via Skatteverket.
  • Registrera företaget hos Bolagsverket – Om du startar ett aktiebolag behöver det registreras, medan en enskild firma är frivillig. Om du vill skydda namnet så att ingen annan kan använda det, kan du registrera det där.
  • Ansök om F-skatt – Gör detta via Skatteverket för att ha rätt att fakturera och betala egen skatt.

Se hur du startar aktiebolag eller en enskild firma och hur du får ett bankintyg bland våra olika artiklar. Registreringen kan göras digitalt hos verksamt.se.

4. Säkra finansiering

Att ha tillräcklig finansiering är avgörande för en bra start. Här är några alternativ:

  • Eget kapital – Använd dina egna besparingar för att finansiera uppstarten.
  • Lån – Företagslån är ett vanligt sätt att få tillgång till kapital, detta görs ofta via din bank.
  • Bidrag och stöd – Vissa regioner och organisationer erbjuder stöd till nya företagare.


När du har ett företagskonto hos oss kan du ansöka om ett företagslån . Ansök om ett lån genom Qred direkt från din mobil och få svar inom 24 timmar.

5. Öppna ett företagskonto

Att ha ett separat företagskonto är enklast för att du ska kunna hålla din privata ekonomi och ditt företags ekonomi isär. Men vad är det som gäller?

  • Enskild firma – Det är inte lagkrav på ett separat företagskonto, men det rekommenderas för att enkelt hålla koll på företagets ekonomi och underlätta bokföringen.
  • Aktiebolag – Här krävs ett separat företagskonto för att sätta in aktiekapitalet, som också behöver ett bankintyg vid registreringen av ditt företag.

Hos Lunar kan du ansöka om företagskonto för både enskild firma och aktiebolag. Ansökan görs helt digitalt, utan pappersarbete och med 0 kr i startavgift. Vi har tagit fram tre olika företagspaket för att se till att du har det du behöver både när du ska komma igång, och i takt med att ditt företag utvecklas.

6. Registrera för moms och andra skatter

För att bedriva verksamhet behöver du registrera dig för relevanta skatter:

  • Momsregistrering – Om du förväntar dig en årlig omsättning över 80 000 kronor, ska du registrera dig för moms hos Skatteverket. Detta innebär att du lägger till moms på dina produkter eller tjänster och redovisar den enligt fastställda perioder.
  • Arbetsgivarregistrering – Om du planerar att anställa personal krävs registrering som arbetsgivare, vilket innebär att du ansvarar för att betala arbetsgivaravgifter och lämna arbetsgivardeklarationer.

Dessa registreringar är viktiga för både enskild firma och aktiebolag.

7. Bokföring - Använd en enkel och smidig lösning

För att hålla företagets ekonomi organiserad kan du använda automatiserade bokföringsprogram. Vi erbjuder en kostnadsfri integration till Fortnox , vilket gör det möjligt att automatisera bokföringen direkt från dina transaktioner.

Detta innebär att du kan få bokföringsförslag baserat på dina utgifter och händelser, vilket sparar tid och minskar manuellt arbete. Oavsett hur du väljer att sköta din bokföring, är en bra rutin avgörande för din verksamhet och dess ekonomi.

8. Planera för marknadsföring och försäljning

När de viktiga delarna för att starta ett företag är på plats kan du sätta igång och driva ditt företag. Nu kan du börja planera för olika åtgärder som du kan använda för att ditt företag ska kunna växa.

För att nå din målgrupp och bygga upp en kundkrets är det viktigt att ha någon typ av marknadsföringsstrategi. Här är några steg som kan vara viktiga att tänka på:

  • Hemsida
  • Sociala medier
  • Digital annonsering
  • Marketing automation
  • Leadsgenerering
  • Nyhetsbrev
  • SEO
  • Nätverk och partnerskap

Nöjda kunder och ett gott rykte är minst lika värdefullt. För många som startar företag kan det dröja lång tid innan det finns utrymme i budgeten för marknadsföring. Här gäller det att se över prioriteringar och vad som kan ge mest pengar tillbaka.

9. Skapa en långsiktig plan för pension och försäkring

När du driver företag kan det vara en god idé att tänka på din framtid och din ekonomiska trygghet. Detta gäller både din nuvarande försäkring men också för framtiden.

  • Pensionssparande – Avsätt regelbundet pengar till pension eftersom du inte har en arbetsgivare som gör det.
  • Företagsförsäkring – Skydda verksamheten mot ekonomiska risker genom att skaffa en företagsförsäkring.
  • Personlig försäkring – Tänk också på sjuk- och olycksfallsförsäkring för att täcka eventuella avbrott.

10. Följ upp och utvärdera din verksamhet

När du har kommit igång är det viktigt att regelbundet följa upp hur det går.

  • Analysera resultat – Oavsett vad ditt företag gör är det viktigt att titta på olika resultat och utvärdera. Gå igenom försäljning, kundnöjdhet och mål för att se vad som fungerar.
  • Justera strategi – Anpassa marknadsföring, produkter och rutiner utifrån dina insikter. Är det något som absolut inte fungerar? Försök att lösa problemen i en tidig fas, men glöm inte bort att alla gör misstag. Lär dig av dem och gå snabbt vidare.
  • Planera för tillväxt – Fundera över framtida utvecklingsmöjligheter och sätt nya mål för att växa.

Med en löpande utvärdering får du en stabil grund för långsiktig framgång. Det kan hjälpa till att identifiera styrkor och områden för förbättring, vilket stödjer en långsiktig framgång för alla typer av företag.

Senast uppdaterad 30/11/2024. Vi har samlat allmän information, men det kan finnas särskilda regler eller omständigheter för dig och ditt företag som du bör känna till.